Sisäänkasvanut kynsi kannattaa hoitaa – Tutustu tehokkaisiin vinkkeihin

Sisäänkasvanut kynsi on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa kipua ja tulehdusta. Ongelma on yleisin isovarpaissa, mutta voi ilmetä missä tahansa varpaassa tai myös sormessa. Hoitamattomana sisäänkasvanut kynsi voi johtaa vaikeisiin infektioihin.

Lue, mistä sisäänkasvaneessa kynnessä on kyse, miten tunnistat oireet ja miten hoidat kyntesi kuntoon.

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Mistä sisäänkasvanut kynsi johtuu?
  • Sisäänpäin kasvanut kynsi – Tunnista oireet
  • Sisäänkasvaneen kynnen hoito itse
  • Näin vältät sisäänkasvaneen kynnen muodostumista
  • Asiantuntevaa apua sisäänkasvaneeseen kynteen Vantaalla – Jalkahoitola Eloisa

Mistä sisäänkasvanut kynsi johtuu?

Sisäänkasvaneen kynnen syitä on useita. Yleisimpiä syitä ovat epäsopiva kynsien leikkaustapa, kuten liian lyhyeksi tai pyöreäksi leikkaaminen, sekä epäsopivat jalkineet tai liian pienet sukat, jotka puristavat varpaita.

Myös tietyt anatomiset tekijät, kuten leveä kynsilevy tai kynnen kaareutuminen, voivat edistää ongelman syntymistä.

Sisäänpäin kasvanut kynsi – Tunnista oireet

Sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa kynnen ympärillä tyypillisesti kipua, punoitusta ja turvotusta. Tulehdus voi myös aiheuttaa märkivän eritteen muodostumista. Joskus sisäänkasvanut kynsi voi johtaa kynsivallintulehdukseen, joka on kynnen ympärillä olevan pehmytkudoksen tulehdus ja voi aiheuttaa lisäkipua ja komplikaatioita.

Jos näitä oireita ilmenee, on tärkeää hakeutua hoitoon, jotta tilanne ei pahene.

Sisäänkasvaneen kynnen hoito itse

Sisäänkasvanut kynsi vaatii usein ammattilaisen hoitoa. Lievissä tapauksissa seuraavat kotihoitokeinot voivat kuitenkin auttaa:

    • Lämmin jalkakylpy: Liota jalkojasi lämpimässä vedessä noin 5 minuuttia mikäli ihossa ei ole ihorikkoa. Tämä pehmentää kynttä ja helpottaa kynnen kulman nostamista.
    • Kynnen kulman nostaminen: Kynnen kulman alle voidaan asettaa pieni pumpulitukko, joka estää kynnen reunaa kasvamasta ihon sisään.
    • Antiseptinen voide: Käytä antiseptistä voidetta kynsivallin suojaamiseen ja tulehduksen ehkäisemiseen.
    • Kynnen oikea leikkaus: Leikkaa kynnet suoraan, välttäen kynsien kulmien pyöristämistä. Varmista, että kynnet ovat riittävän pitkät eivätkä paina kynsivallia.
    • Oikeanlaiset jalkineet: Käytä riittävän leveitä jalkineita ja sopivia sukkia, jotka eivät purista varpaita.

Jos itsehoitotoimet eivät tuo helpotusta viikon kuluessa tai jos kynsi on erittäin kivulias ja tulehtunut, on suositeltavaa hakeutua jalkahoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

VINKKI: Sisäänkasvaneen kynnen ollessa todella kipeä, laita tuntia ennen hoitoon tuloasi kipeän varpaan päälle apteekista saatavaa Emla-puudutusvoidetta ja kelmuta se huolellisesti. Näin hoitosi on huomattavasti miellyttävämpää.

Näin vältät sisäänkasvaneen kynnen muodostumista

Ennaltaehkäisy on avain sisäänkasvaneiden kynsien välttämiseksi. Kynnet tulisi leikata suoraan, välttäen kulmien pyöristämistä. Jalkineiden ja sukkien tulisi olla oikean kokoiset eivätkä saisi puristaa varpaita. Lisäksi säännölliset jalkahoidot ja huomio jalkojen hygieniaan auttavat pitämään kynnet terveinä.
Kun kynsien hoito ja oikeanlaiset jalkineet ja sukat yhdistetään, monilta sisäänkasvaneiden kynsien aiheuttamilta ongelmilta voidaan välttyä. Jos epäilet sisäänkasvaneen kynnen alkamista, on tärkeää reagoida nopeasti ja hakeutua tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

Asiantuntevaa apua sisäänkasvaneeseen kynteen Vantaalla – Jalkahoitola Eloisa

Eloisassa olemme erikoistuneet jalkojenhoitoon ja tarjoamme tehokkaita keinoja sisäänkasvaneiden kynsien hoitoon. Käytössämme on Podofix-oikaisuhoito ja kynsiproteesi, jotka auttavat ohjaamaan kynnen kasvua oikeaan suuntaan ja lievittävät kipua.

Podofix-jousioikaisumenetelmä toimii aktiivisen liuskan avulla, johon on kiinnitetty rautalankajousi. Liuska liimataan kynnen pintaan ja kiristetty jousi nostaa sisäänkasvanutta kynttä pois ihon alta. Tämä menetelmä on asiakkaalle täysin kivuton ja liuska pysyy kynnellä kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Tarvittaessa liuska uusitaan noin viiden viikon välein, kunnes haluttu tulos saavutetaan yleensä noin kuuden kuukauden kuluessa.

Nämä hoitomuodot voimme tarjota joko yksittäisinä toimenpiteinä tai osana kokonaisvaltaista jalkahoitoa, valiten tapauskohtaisesti joko Podofixin tai proteesin.