Tuntuuko jalkapohjasi kovalta tai karhealta? Kovettumat ovat yleinen vaiva, joka syntyy jatkuvasta paineesta ja hankauksesta. Ne voivat aiheuttaa epämukavuutta, kipua ja pahimmillaan johtaa halkeamiin ja tulehduksiin. Onneksi niiden hoitaminen ja ennaltaehkäisy on helppoa oikeilla keinoilla.
Lue, miten hoidat ja ennaltaehkäiset jalkapohjien kovettumia, ja milloin on paras kääntyä ammattilaisen puoleen!
Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:
- Kovettuma vai känsä? Tunnista oikea vaiva!
- Kuivat kantapäät – Mistä on kyse ja miten niitä hoidetaan?
- Kovettumien ennaltaehkäisy – Näin pidät jalkasi pehmeinä
- Kovettuman poisto itse vai ammattilaisella?
- Milloin kovettumat voivat olla merkki jostain vakavammasta?
- Kovettumien poisto Eloisassa – Tutustu hoitoihin ja varaa aikasi
Kovettuma vai känsä? Tunnista oikea vaiva!
Kovettumat ja känsät sekoitetaan usein keskenään, mutta niillä on merkittäviä eroja.
Kovettuma on laajempi, yleensä kivuton alue, jossa iho on paksuuntunut jatkuvan paineen tai hankauksen seurauksena. Se syntyy tyypillisesti jalkapohjan kuormittuville alueille, kuten päkiöihin tai kantapäihin.
Känsä puolestaan on tarkkarajainen, pienempi ja usein kivulias ihon paksuuntuma, joka kehittyy voimakkaan, paikallisen paineen seurauksena. Känsä voi tuntua kovalta ja siinä voi olla syvemmälle ihoon työntyvä ydin, joka aiheuttaa kipua painettaessa. Usein känsät muodostuvat varpaisiin tai niiden väleihin, erityisesti jos kengät puristavat tai hankaavat tiettyä kohtaa jatkuvasti.
Jos paksuuntunut iho ei aiheuta kipua eikä häiritse kävelyä, kyseessä on todennäköisesti harmiton kovettuma, jota voi hoitaa kotona. Jos taas kovettunut alue tuntuu kivuliaalta tai häiritsee kävellessä, saattaa olla kyse känsästä, jonka poistaminen onnistuu turvallisimmin ammattilaisen avulla.
Ammattilainen osaa auttaa myös tunnistamaan vaivan, mikäli olet epävarma siitä!
Kuivat kantapäät – Mistä on kyse ja miten niitä hoidetaan?
Kuivat ja karheat kantapäät ovat yleinen ongelma, joka yleensä johtuu kosteuden puutteesta tai liiallisesta hankauksesta. Oli syy mikä tahansa, kuivia kantapäitä kannattaa hoitaa, koska se voi johtaa kovettuminen muodostumiseen ja/tai halkeamiin, jotka voivat olla kivuliaita ja altistaa erilaisille tulehduksille.
Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että kuivien kantapäiden kovettumia ei tule lähteä raspaamaan. Jalkojen raspaamisen luullaan virheellisesti auttavan kuiviin jalkoihin, mutta oikeasti se usein jopa pahentaa tilannetta ja lisää kovettumia.
Ehdottomasti paras tapa kuivien kantapäiden hoitoon on kosteuttaminen, eli säännöllinen jalkojen rasvaaminen. Jalkojen rasvaukseen kannattaa valita erityisesti jaloille tarkoitetut hoitovoiteet, jotka sisältävät kosteuttavia ja pehmentäviä ainesosia. Näin saadaan poistettua kovettumat ja palautettua ihon luonnollinen joustavuus.
Kun jalkojen iho on pehmeä ja joustava, ihon ei tarvitse alkaa rakentamaan itsestään paksumpaa suojellakseen sen alimpia kerroksia.
Jalkojen rasvauksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös kenkiin. Sopivat kengät eivät aiheuta jaloille painetta tai hankausta, ja näin ennaltaehkäisevät kovettumien syntyä. Etenkin varpaisiin muodostuvat kovettumat ovat usein seurausta vääränlaisista kengistä.
Kovettumien ennaltaehkäisy – Näin pidät jalkasi pehmeinä
Paras tapa välttää kovettumien syntymistä on huolehtia jalkojen ihon hyvinvoinnista päivittäin. Yksi tärkeimmistä keinoista on kosteutus – levitä jalkavoide illalla ennen nukkumaanmenoa, jolloin se ehtii vaikuttaa rauhassa yön aikana. Valitse voide, joka sisältää kosteutta sitovia ja ihoa pehmentäviä ainesosia, kuten ureaa tai glyseriiniä.
Jalkojen hyvinvointiin vaikuttaa myös se, millaisia kenkiä käytät. Liian tiukat tai kovat kengät lisäävät painetta tietyille alueille, mikä voi johtaa kovettumien muodostumiseen. Mukavat, tukevat ja hyvin istuvat kengät vähentävät jalkapohjan rasitusta. Myös pehmeät, hengittävät sukat ja tarvittaessa iskunvaimennuspohjalliset auttavat jakamaan painetta tasaisemmin.
Kevyt kuorinta ja jalkakylvyt auttavat pitämään ihon pehmeänä ja ehkäisevät kuivumista. Raspausta kannattaa kuitenkin välttää, sillä se voi pahentaa kovettumien muodostumista.
Lisäksi säännöllinen jalkahoito ammattilaisella auttaa ylläpitämään jalkojen terveyttä ja ennaltaehkäisee mahdollisia vaivoja ennen niiden pahenemista!
Kovettuman poisto itse vai ammattilaisella?
Kovettumat syntyvät, kun jalkapohjan iho joutuu toistuvan paineen ja hankauksen kohteeksi. Tällöin iho paksuuntuu suojellakseen itseään.
Kovettumien poisto on tarpeen, jos se aiheuttaa kipua, epämukavuutta tai häiritsee normaalia liikkumista. Kovettumia voi hoitaa kotona itse pehmentävillä jalkakylvyillä ja säännöllisellä kosteutuksella.
Jos varpaiden kovettumat ovat kipeitä, ärtyneitä tai tulehtuneita, tai jos kovettuma on paksu ja laajalle levinnyt, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Näin saadaan taattua kovettuman poisto turvallisesti ja kivuttomasti.
Jalkahoitolassa kovettumien poisto tehdään turvallisesti ja hellävaraisesti ilman, että iho vaurioituu. Ammattilaisen tekemä säännöllinen jalkojenhoito auttaa myös ehkäisemään kovettuminen uusiutumista, ja pitää jalat terveinä ja hyvinvoivina.

Milloin kovettumat voivat olla merkki jostain vakavammasta?
Vaikka kovettumat ovat yleensä harmittomia, on tilanteita, joissa ne voivat viitata taustalla olevaan ongelmaan. Jos kovettumat uusiutuvat jatkuvasti samassa kohdassa, syynä voi olla jalan virheasento tai vääränlaiset kengät. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa jalkaterveyden ongelmiin, kuten kipuun ja asentomuutoksiin, joten tilanteen arvioiminen ammattilaisen kanssa on suositeltavaa.
Jos kovettumat ovat kipeitä, halkeilevat tai jopa vuotavat verta, ne voivat altistaa ihon tulehduksille. Erityisesti syvät halkeamat kantapäissä voivat olla kivuliaita ja parantua hitaasti. Tällöin on tärkeää hoitaa ihoa huolellisesti ja tarvittaessa hakeutua jalkahoitajalle tai lääkärille.
Diabeetikoiden ja verenkiertohäiriöistä kärsivien on syytä kiinnittää erityistä huomiota jalkojensa kuntoon. Heillä pienetkin ihovauriot voivat parantua hitaasti ja pahimmillaan johtaa vaikeisiin komplikaatioihin. Jos jalkapohjassa ilmenee jatkuvaa kipua, ihon väri muuttuu tai haavat eivät parane, on hyvä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
Jos kovettuman alla tuntuu selkeää kipua tai painetta, syynä voi olla känsä tai muu ihonalainen muutos. Ammattilainen voi arvioida tilanteen ja tarvittaessa poistaa kivuliaan alueen turvallisesti. Jalkojen terveyden ylläpitäminen ei ole pelkästään mukavuuskysymys – se on tärkeää myös yleisen hyvinvoinnin kannalta.
Kovettumien poisto Eloisassa – Tutustu hoitoihin ja varaa aikasi
Jos kotihoito ei riitä tai haluat varmistaa jalkojesi hyvinvoinnin ammattilaisen avulla, varaa aika jalkahoitoon. Me Eloisassa autamme sinua pääsemään eroon kovettumista hellävaraisesti ja tehokkaasti.
Moniammatillinen tiimimme huolehtii jalkojesi hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti ja tarjoaa myös kosmetologipalveluita ja hierontaa.
Tutustu hoitoihin ja varaa aikasi helposti tästä.
Tervetuloa juuri sellaisena kuin olet!