Plantaarifaskiitti – Yksilölliset pohjalliset ovat tehokas apu jalkapohjan kivulle

Plantaarifaskiitti, eli jalkapohjan jännekalvon tulehdus, on yksi yleisimmistä jalkaterän kivun aiheuttajista. Se ilmenee usein polttavana kipuna kantapään tai jalkapohjan alueella ja voi merkittävästi haitata päivittäisiä toimintoja. 

Vaikka vaiva on yleinen ja toisinaan pitkäkestoinen, on olemassa helpottavia hoitokeinoja, kuten yksilöllisesti muotoillut elementtipohjalliset.

Mikä on plantaarifaskiitti?

Plantaarifaskiitti on jalkapohjan jännekalvon tulehdustila, jota toisinaan kutsutaan kansankielellä myös luupiikiksi. Tulehdus aiheuttaa kantapään etuosassa tuntuvaa kipua, joka voi pahentua aamuisin tai pitkään paikallaan ollessa ja lievittyä liikkeellä ollessa. 

Ylirasitus on usein tämän vaivan taustalla, ja kipu voi pahentua esimerkiksi pitkäkestoisesta seisomisesta tai toistuvasta rasituksesta. Jalkineiden valinnalla ja oikeanlaisella jalkaterän tuella on suuri merkitys oireiden hallinnassa.

Vaikka kantapäässä voi joskus kehittyä kalkkeutumia, jotka näkyvät röntgenkuvassa ns. luupiikkinä, nämä kalkkeumapiikit ovat pikemminkin seuraus pitkittyneestä tulehdusprosessista eivätkä vaivan aiheuttajia. Plantaarifaskiitin hoitoon ei yleensä tarvita röntgen- tai laboratoriotutkimuksia, ellei kantapäähän ole kohdistunut äkillistä vammaa.

Miten yksilölliset pohjalliset auttavat plantaarifaskiitissa?

Yksilölliset elementtipohjalliset, jotka ovat usein pehmeämpiä kuin tavalliset tukipohjalliset, on suunniteltu erityisesti tukemaan jalkapohjan holvia ja jakamaan painoa tasaisemmin koko jalkapohjalle. Nämä pohjalliset ovat erityisen tehokkaita vähentämään kantapäähän kohdistuvaa painetta ja iskuja, mikä on keskeistä plantaarifaskiitin hoidossa. 

Pohjalliset tarjoavat seuraavat hyödyt:

 • Tukevat jalkaholvia: Elementtipohjalliset tukevat jalkapohjan holvia, estäen sen liiallisen notkahtamisen, joka voi pahentaa plantaarifaskiitin oireita.
 • Vähentävät kipua: Käyttämällä pohjallisia, jalkapohjan jännitys ja stressi vähenevät, mikä auttaa lievittämään kipua ja edistämään paranemista.
 • Edistävät oikeaa jalan asentoa: Vääränlainen jalkojen asento ja liikkuminen voivat pahentaa plantaarifaskiitin oireita. Pohjalliset auttavat korjaamaan jalkojen asentoa, mikä vähentää jännekalvon kuormitusta.

Näiden etujen lisäksi pohjalliset voivat toimia iskunvaimentimena, mikä on erityisen hyödyllistä rasitustilanteissa.

Kenen kannattaa käyttää elementtipohjallisia?

Elementtipohjalliset sopivat erityisesti henkilöille, jotka kärsivät toistuvista jalkapohjan kivuista tai joilla on diagnosoitu plantaarifaskiitti. 

Ne ovat myös erinomainen valinta henkilöille, jotka seisovat paljon työssään tai harrastavat paljon jalkoihin kuormittavaa liikuntaa, kuten juoksua. Pohjalliset ovat hyödyllisiä myös niille, jotka haluavat ennaltaehkäistä jalkavaivoja.

Lisäksi yksilölliset pohjalliset tarjoavat apua moniin jalkaterän vaivoihin, kuten:

 • Kovettumien ja känsien ehkäisyyn
 • Ylipronaation korjaamiseen
 • Lattajalan sekä levinneen pääkiän tukemiseen
 • Iskunvaimennusta tarjoamalla tukea korkeakaarisille jaloille
 • Mortonin neuromaan ja muihin päkiäkipuihin
 • Vaivasenluun hoidossa
 • Jalkojen pituuseroja tasaamaan
 • Seisomatyön aiheuttamaan jalkojen rasitukseen

Itsehoito-ohjeet plantaarifaskiitin hoitoon

Vaikka elementtipohjalliset ovat tehokas keino lievittää plantaarifaskiitin oireita, on tärkeää yhdistää ne muihin itsehoitokeinoihin:

 • Venyttele säännöllisesti: Erityisesti akillesjänteen ja jalkapohjan venyttäminen voi auttaa lievittämään jännitystä ja kipua.
 • Riittävä lepo: Anna jaloillesi aikaa palautua. Vältä pitkäaikaista seisomista ja raskaita rasituksia, jotka voivat pahentaa oireita.
 • Käytä kylmähoitoa: Jalkapohjan kylmähoito, esimerkiksi kylmäpakkausten avulla, voi lievittää tulehdusta ja kipua.
 • Tarkista kenkäsi: Varmista, että kenkäsi ovat oikean kokoiset ja tarjoavat hyvän tuen ja iskunvaimennuksen.

Älä jätä jalkapohjan kipua hoitamatta

Plantaarifaskiitti on kivulias, mutta hoidettavissa oleva vaiva. Yksilöllisesti muotoillut elementtipohjalliset ovat tehokas keino lievittää oireita ja tukea jalkojen terveyttä. 

Muista yhdistää pohjallisten käyttö muihin itsehoitomenetelmiin ja konsultoida tarvittaessa jalkaterapeuttia parhaan hoitosuunnitelman laatimiseksi.

Plantaarifaskiitti voi olla pitkäkestoinen vaiva, joten suosittelemme hakeutumaan apuun ajoissa, jotta saat parhaan mahdollisen hoidon ja ohjeistuksen oireiden hallintaan.